Home > Bøker > Boktips for deg som er nysgjerrig på gotisk litteratur

Boktips for deg som er nysgjerrig på gotisk litteratur

December 8th, 2016

Gotisk litteratur, en litterær bevegelse som var opptatt av forfall, død, skrekk og kaos, og som satt følelser og lidenskap over fornuft og vitenskap, er mangesidig og variert. Noen fellestrekk har jo de ulike gotiske romanene likevel, miljøet er ofte et vilt og øde landskap, dystre slott og gamle herskapshus, samt at tematikken sentrerer rundt besettelse, mystiske hendelser og erotikk. Det er slett ikke underlig at det gotiske pirrer nysgjerrigheten.

739190-stockholm-public-library-1

Mange gode titler å velge mellom

Skal du begynne fra begynnelsen, er det ganske stor konsensus om at det var romanen “The Castle of Otranto” (1764) skrevet av Horace Walpole som var selve starten på denne sjangeren. Du kan finne boka også som illustrert klassiker oversatt til norsk, da kalt “Mysteriet på Otranto”. Andre klassikere inkluderer “Frankenstein” av Mary Shelley og “Dracula”.

Men vi anbefaler at du heller leser “The Mysteries of Udolpho” av Ann Radcliffe og den helt fantastiske boken “The Monk” skrevet av Matthew Gregory Lewis. Sistnevnte oser av svart magi og inspirerte mange forfattere som kom etter. En annen perle er “Melmoth the Wanderer” som kom ut i 1820. Dersom du vil lese moderne litteratur med gotiske trekk, bør du prøve “The behavior of Moths” av Poppy Addams.

Categories: Bøker Tags: